Karnagyunk, Krasznai Gáspár

Krasznai Gáspár

1981. szeptember 30-án született Kolozsváron. Zongora- és zeneelméleti tanulmányait hét évesen kezdte szülővárosában, előbb magánúton, majd a Zenelíceumban. Középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szolfézs-zeneelmélet tanszakán folytatta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár és karvezető, valamint zeneelmélet tanár szakának 2001-től 2006-ig volt hallgatója. Mindkét szakon kitüntetéses, „vörös”-diplomát szerzett. Ötödévesen a Lantos Rezső fiatal karvezetők országos versenyén III. helyezést ért el.

1998 februárjától, tizedik osztályos kora óta zongorakísérője, majd 2006 januárjától másodkarnagya is volt az 1984-ben néhai Sapszon Ferenc által Budaörsön alapított kórusnak. 2010 májusában a leköszönő Sapszon Ferenc a kórus egyhangú támogatása mellett adta át az irányítást. Minthogy Sapszon Ferenc halála után két évvel, tisztelete és köszönete jeléül, a Sapszon család szíves támogatásával a kórus felvette alapító és örökös karnagyának nevét, jelenleg a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus vezető karnagya. Vezetésével az együttes vendégszerepelt Németországban, Tordaszentlászlón, Kolozsváron, Piliscsabán, Esztergomban, és rendszeresen fellép a Zeneakadémián, a Nemzeti Galériában, a Bárdos Lajos Zenei Hetek programjain, valamint Budaörs jelentősebb ünnepi eseményein és helyszínein.

1998-tól 2012-ig az Ugrin Gábor vezette Ifjú Zenebarátok Kórusának korrepetítora volt.

2000-től 2005-ig zongorakísérői és szólamvezetői munkát végzett a néhai Sapszon Ferenc vezette Felvidéki Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusánál.

2003-tól 2007-ig az Embey-Isztin Gabriella vezette Kismarosi Római Katolikus Templom Szent Margit Énekkarának másodkarnagya volt.

2005-ben korrepetítora és aktív résztvevője volt a sárospataki oratóriumvezénylési kurzusnak a svájci Hansreudi Kampfen és Farkas András vezetése alatt. Ugyanebben az évben az Esztergomi Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál korrepetítora volt Kollár Éva és Simon Carrington vezetése alatt.

A 2005/2006. tanévben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének magánének tanszakán óraadó korrepetítorként dolgozott Maria Teresa Uribe osztályában.

2006-tól a budapesti Madách Imre Gimnázium ének-zenetanára és karvezetője. Vezetésével a Madách Énekkara 2007-ben Németországban, 2011-ben Brüsszelben a katedrálisban, 2008 és 2011 között éves rendszerességgel Kolozsváron, 2014-ben pedig a délvidéki Temerinben koncertezett. Rendszeresen fellép a Nemzeti Galériában, a Zeneakadémián, a fasori református templomban, az Operaház „Diótörő Fesztivál”-ján, a Madách színházban, a „Bach in the Subways” program koncertjein, valamint az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban, de hallhatták már énekét a Tavaszi Fesztivál keretében a Nemzeti Múzeum kertjében, valamint a fasori evangélikus templomban is. 2013-ban a Gyulai Erkel Diákünnepeken II. helyezésben, 2017-ben a gimnáziumi kórusok legutóbbi minősítő hangversenyén pedig „Arany Diplomával” minősítésben részesült.

2009-től éves rendszerességgel a Nemzetközi Nyári Kórusakadémia korrepetítora Farkas András, Peter Broadbent, Volker Hempfling, valamint Szabó Sipos Máté vezénylési műhelyében.

2009-től a Kolozsvári Állami Magyar Opera „Ének-zeneóra az operában” leckeelőadás sorozatának vezető előadója.

2012 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának karvezetés doktorandusza.

2012 októberétől a Magyar Állami Operaház „Szabadságra hangolva” családi nyílt napjának előadója, 2013 márciusától az „Operakaland”, középiskolás diákoknak szóló operaismereti programja pedagógiai anyagának szerkesztője, 2013 szeptemberétől a premiereket megelőző „Hangoló” sorozatának, 2016 áprilisától pedig az „OperAkadémia” programjának előadója.

2013 júniusától a Magyar Örökség Díjas, 1912-ben alapított Fővárosi Énekkar vezető karnagya. Vezetése alatt az együttes vendégszerepelt Győrben, Tordaszentlászlón, Kolozsváron, a Váci Székesegyházban, énekelt a Stefánia Palotában, a Deák téri evangélikus, a Szent József, vagy a budai Ciszterci Szent Imre plébániatemplomban, és rendszeresen fellép a Nemzeti Galériában, a Zeneakadémián, a Bárdos Lajos Zenei Hetek programjain, valamint a Szent Rita és az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. 2017 decemberében Budapesten, 2018 júniusában pedig az olaszországi Chietiben megrendezett Chorus Inside nemzetközi minősítő kórusfesztiválon ARANY oklevélben részesült.

2015-ben korrepetítora volt a pécsi Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválnak.

Ismeretterjesztő, pedagógiai és zenetudományi előadásait hallhatták továbbá – a teljesség igénye nélkül – a József Attila Szabadegyetemen, a gyulai Erkel napokon, a Magyar Állami Operaház Verdi fesztiválján, a Magyar Katolikus Rádió „Zeneközelben” című műsorában, a szovátai Teleki ház gyermekkórus táborában, a felvidéki Ung-vidéki Zenei Napok keretében Bodrogszerdahelyen és Királyhelmecen, az Erzsébetvárosi Pedagógiai Napokon, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetségének (KÓTA) továbbképzésein, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Kodály-év kolozsvári konferenciáján, valamint különböző iskolai ünnepi rendezvényeken.

Zongorakísérő korrepetítorként alkalmanként dolgozott és dolgozik énekművészekkel és énekkarokkal, melyek közül említésre méltó – a teljesség igénye nélkül – a Budapesti Ifjúsági Kórus (Gerenday Ágnes), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (Hollerung Gábor), Prelude Kórus (Kabdebó Sándor), Monteverdi Kórus (Kollár Éva), Kőbányai Szent László Kórus (Varsányi István), Szent Rita Kórus (Besenyei Éva), XVII. Kerületi Liszt Ferenc Vegyeskar (Menyhártné Barna Zsuzsanna), Ensemble Vocal du Brabant Wallon (Charlotte Messiaen), Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar (Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella).